vrijdag 25 november 2011

Meer ooievaars en nog meer reigers

Begin november hadden we veel mooie dagen, waarop in de polderslootjes tot vreugde van de reigers en ooievaars druk gebaggerd werd. Al eerder heb ik daarover geblogd, zie Reigerfeestje en Lekker hapje.  
Vandaag daarbij nog deze blog met nog meer ooievaars en reigers: het blijft genieten die mooie grote vogels die zich met graagte storten op al het voedsel dat uit de sloot getrokken wordt.


In antwoord op een vraag van Wout: er zijn in Nederland ongeveer 500 ooievaars geteld tijdens het telweekend in januari 2011. Niet alle vogels gaan dus op trek in de herfst, er blijven flink wat ooievaars in Nederland, waaronder een aantal kleinere groepen van 5-25 dieren in de omgeving van Rotterdam. Het is onduidelijk waarom de dieren blijven: te jong toen de trek begon, het zachter wordende klimaat en bijvoeding worden genoemd als oorzaak.
Hoe het ook zij, het is een prachtig gezicht, die statige grote vogels zomaar in een weiland vlak voor je neus!


Tenslotte nog even aandacht voor de reigers, die werkelijk hele dikke kikkers uit de sloot weten te vissen. De donkere rugzijde van de kikker is op de foto helaas wat lastig te zien vanwege de zwarte modder op de achtergrond, maar de reiger had echt moeite om deze knaap weg te werken.
Bedankt voor jullie bezoek en commentaren, ze worden zeer gewaardeerd!