donderdag 2 februari 2012

Bonte strandlopers gesignaleerd


Een hele geslaagde keuze: kijken op de Brouwersdam bij laag water en zonnig, helder weer. Het is een echte aanrader, want er is zoveel te zien! 
Gisteren hebben we via een kleine omweg na een klusje in Brussel het nuttige met het aangename kunnen verenigen.
Het was wel bitter koud en misschien was dat ook de reden dat de vele strandlopertjes op de dijk en op het strand zich relatief gemakkelijk lieten benaderen. Met wat geduld kwamen ze echt dichtbij, zo druk waren ze met het zoeken naar voedsel.Ik heb er enorm zitten genieten, al was het wel koud om op die letterlijk ijskoude grond te zitten wachten of de vogeltjes dichterbij wilden komen.

  
Door de harde wind bliezen de veertjes van dit bonte strandlopertje wat uit model. 

Bonte strandlopertjes zijn het hele jaar te zien in Nederland, maar het meest in de trekperiode en ook in de winter, want maar liefst 30% van de Europese populatie overwintert in onze contreien. Ze zijn wat bruiner dan de drieteenstrandlopertjes (zie hiervoor ook: Vogelfeestje op het strand), maar ze lijken er heel veel op.


De foto hieronder vind ik mooi vanwege het lijnenspel van het strand in de namiddagzon.


Er liepen ook steenlopertjes met die leuke, opvallend oranje pootjes. Soms was het wel even glibberen op het ijs op de dijk...


Een steenloper met een mooie pose met die teentjes die net de grond raken

(Nog) geen sneeuw, maar toch een winters plaatje zo met dat ijs


Er was ook een vogel met nog feller oranje poten: de tureluur.Om het af te leren nog een paar laatste bonte strandloperfoto's. Ik heb zoveel foto's gemaakt gisteren, bijna jammer om me aan mijn  regel van maximaal 10 plaatjs per blog te houden!