maandag 8 augustus 2011

Nieuw objectief getest: de Westerheide en wat we daar zagen

Afgelopen weekend heb ik in plaats van de geretourneerde Sigma 150-500 mm een Nikon 300 mm F/4 gekocht. Qua bereik dus minder mm dan de Sigma, maar een 500 mm van Nikon vind ik te zwaar om mee te sjouwen op fiets- en wandeltochten en bovendien erg duur. Eerst maar eens proberen hoe dit bevalt, waarschijnlijk koop ik er nog een 1.4 converter bij.

Natuurlijk wilde ik m'n nieuwe lens dolgraag meteen uitproberen en het zien en fotograferen van reeën stond al een tijdje op m'n verlanglijstje, dat leek me dus een prima combinatie voor vandaag. Op de prachtige weblog van Loes  kwam ik beeldschone foto's van reeën tegen en gewapend met haar instructies over de locatie zijn we, te weten Jan, Bertram en ik, op stap gegaan. 
De Westerheide is een prachtig gebied en de hei staat nu schitterend in bloei, maar op deze mooie namiddag waren er wel heel veel wandelaars. Waar je ook keek, je zag overal wel mensen, vaak met honden, over de paden lopen. Mijn hoop op de gewenste waarnemingen verdampte dan ook, totdat we opeens iets mooi bruins zagen bewegen: jawel een ree! Prachtig, zoals die bruine vacht afstak tegen het paars van de hei in het mooie namiddaglicht!
Opvallend genoeg waren er nu ook al veel paddenstoelen te zien, zoals deze joekel:


Intussen hadden we "het" veldje met wilde radijs bereikt en we hadden ons net leuk opgesteld onder de bomen daar toen het plotseling geweldig begon te hozen. We zagen nog net een ree het bos induiken:


Jan en Bertram, die optimistisch zonder jas waren vertrokken, waren in een mum van tijd doorweekt. Geen pretje dus, ik was dan ook blij dat ik wel een jas had meegesjouwd, alleen al om m'n camera te kunnen beschermen.
Na verloop van tijd trok de bui over en kwam de zon weer tevoorschijn, er verscheen  zelfs een regenboog en het landschap werd prachtig verlicht.Daarna, HOERA, kwamen er 4 reeën tevoorschijn uit het bos, ze waren vlakbij! Een bok en drie vrouwtjes begonnen enthousiast te eten van de radijs. Wat een oogstrelend gezicht, die kopjes die af en toe omhoog kwamen uit de radijs  en die prachtige reebruine-ogen die ons aankeken. We hebben er geweldig van genoten. 


Jan en Bertram hielden het na een tijdje voor gezien en vertrokken naar het restaurant om op te drogen, ik heb nog een uurtje rondgekeken en nog meer reeën gezien, onder andere een moeder met kind:
Onderweg terug zag ik nog een groepje mooie roodborsttapuiten, maar ik had geen tijd meer om ze fatsoenlijk voor de lens te krijgen, ik kwam al later dan afgesproken bij het restaurant.

Een heerlijke middag! De nieuwe lens bevalt heel goed, hij is niet te zwaar en kan goed uit de hand gebruikt worden, en het bekijken en fotograferen van de bloeiende hei, de reeën en de vogels maakte me heel blij. 
Loes, bedankt voor je tips!
Iedereen die commentaar heeft geleverd op de vorige blogs: ook reuze bedankt en graag weer tot horens! 

Nog een paar foto's in de radijs als afsluiting, ik kan er nog even geen genoeg van krijgen:Wil je nog meer mooie reetjes zien, kijk dan vooral op Reebruine ogen