zaterdag 7 juli 2012

Het grote genieten


Toen ik in mei die hele kleine kluutjes en die broedende sterns had gezien op Texel, wilde ik heel graag weten hoe het die vogels een maand later verging. Op een mooie, maar zeer winderige zaterdag eind juni, zijn we dus nog een dagje naar ons geliefde eiland getogen.


Prachtige luchten, veelal een zonnetje, maar wel harde wind!De vogels hebben af en toe moeite om tegen de wind in naar de jongen te komen, maar op de vleugels van de wind komen ze daarna geweldig hard terug zeilen. Heel mooi om te zien, maar lastig om te fotograferen.

Bij de grote sternkolonie is het nog een drukte van belang, de eieren zijn in die krap 4 weken sinds we op Texel waren uitgekomen en overal op de eilandjes zie je nu behoorlijk grote jongen die zelfs al stukjes proberen te vliegen. Ze worden nog wel volop gevoederd door hun ouders, die dan ook af en aan vliegen met visjes. De mooie zwarte kappen op de kop van de volwassen vogels zien er hier en daar wat sleets uit, veel witte punten zijn nu te zien in die eerder zo trotse, zwarte hoofdtooi.Een leuk Hollands tafereel met die koeien op de achtergrond.Verder in het Wagejot een tureluur op paaltje, een tureluur met jong, veel grutto’s en heel veel meeuwen.
Bij de kluteneilandjes is het nu heel rustig, met Pinksteren bood het hier een heel levendig tafereel, nu zit er slechts 1 fotograaf te kijken te kijken naar 1 of 2 achtergebleven kluten. Geen jongen meer te bespeuren, o toch wel, gelukkig loopt er een jonge kluut met z’n ouders te vissen vlakbij de auto. Heel leuk om te zien hoe enorm hij al gegroeid is,  het gaat hem duidelijk goed! Als ze ouders op de wieken gaan, vliegt hij nog niet mee. 


Later hoor ik dat de andere jonge kluten al zelf foerageren op het wad, hun “ouderlijk huis” hebben ze dus al verlaten.Na een heerlijke lunch in Den Hoorn brengen we de middag door in de Slufter,  wat een prachtig gebied is dat toch! Lamsoor begint aarzelend te bloeien, het zal niet lang duren dan is de hele Slufter weer paars gekleurd.


Op de boot terug is er tenslotte weer het bekende feestje met al die meezeilende meeuwen  die hopen op wat lekkers, het blijft een fascinerend gezicht.
Het was weer een heel geslaagde dag op Texel!