vrijdag 8 november 2013

Van oranje rozen en lieveheersbeestjes

Ik doe niet vaak "macro", maar deze sessie smaakte naar meer. Onder de foto's het verhaal erachter.

Een van de hoofdrolspelers van vandaag:


en hieronder de achtergrond die ik in gedachten had, een gewaagde kleurencombinatie. Kijk, hier word ik vrolijk van


Nawoord: het ging me in deze blog eigenlijk om de lieveheersbeestjes, maar bij nader inzien vind ik de foto's met alleen de "rozen-achtergrond" net zo mooi.
Hoe het begon:
Afgelopen zomer had ik me voorgenomen om eens flink lieveheersbeestjes te fotograferen. Mijn verwoede zoektochten in de tuin hebben echter slechts 1 exemplaar opgeleverd dat ik dan ook aan alle kanten heb vastgelegd: zie Mooi rood. Die ervaring riep om een herhaling, maar het lieveheersbeestjesseizoen in onze tuin bleek helaas enorm beperkt. 
Oplossing: via het internet zijn lieveheersbeestjes te koop als bestrijding tegen bladluizen. Niet goedkoop, 25 kevertjes voor 20 euro, maar ach, ik heb ze toch maar een keer besteld.
Tot mijn schrik arriveerde er thuis een piepklein doosje waarin voor m'n gevoel echt geen 25 kevertjes pasten, maar ze zaten er wel degelijk in, levend en wel. De kevertjes bleken slechts mini-kopietjes van het forse diertje dat ik in de tuin had gevonden en daardoor lastig te fotograferen helaas.

Afijn, ik heb een heel plezierige avond gehad met bovenstaande foto's als resultaat, en de kevertjes? Die zijn nu in de tuin op zoek naar een prettig plekje om te overwinteren.