zaterdag 31 december 2011

De mooiste foto's van 2011: een jaar vol beweging!

Yvonne kwam met het voorstel om met alle bloggers een overzicht van de mooiste foto’s van iedere maand te plaatsen in een eindejaarsblog. Ik vind het leuk om mee te doen, maar voelde wel aan dat het een probleem zou worden om voor iedere maand de mooiste foto te kiezen. Hoe maak je je keuze, wat geeft de doorslag om uit de overvloed een bepaalde foto te kiezen? Technische perfectie of juist emotionele betekenis? Lastig! 

Ik bedacht dat het mooi zou zijn om een thema te kiezen, waardoor de foto’s als het ware met elkaar verbonden worden en ik heb voor het thema “beweging” gekozen en wel om 3 redenen; 
1) Ik vind het spannend om dit thema te verbeelden in foto’s die zelf juist statisch zijn en dus geen bewegende beelden kunnen bevatten. 
2) Het thema “beweging” heb ik ook gekozen vanwege de symbolische betekenis. Beweging staat hier voor: vooruitgang, ontwikkelen, je doel bereiken. Ook of misschien juist op de laatste dag van het oude jaar is dat een mooi thema met de wens dat het nieuwe jaar voor ons allemaal vol beweging en ontwikkeling zal zijn. We gaan verschillende wegen, in ons eigen tempo, op onze eigen wijze; maar in beweging blijven en ons doel bereiken is voor iedereen belangrijk. 
 3) Ik heb geprobeerd om het thema ook tot uiting te laten komen door foto’s van verschillende oorden in binnen- en buitenland (nl. Zwitserland, Spanje, Californië, Parijs, Texel, Hoge Veluwe, Hoek van Holland, thuis, etc.) te plaatsen om zo mijn grote liefde voor het bewegen over onze aardbol te tonen. Het jaar 2011 was wat dat betreft een prima jaar! 

In de foto’s van iedere maand komt het thema “beweging” soms vrij letterlijk tot uiting, maar soms is de relatie wat minder duidelijk. Een korte uitleg bij iedere foto maakt die relatie dan hopelijk wel helder. 
Tenslotte heb ik gepoogd de foto’s zo te kiezen dat ze de maand waarin ze genomen zijn goed representeren en dat er afwisseling ontstond. Na deze lange inleiding hoop ik dat iedereen net zoveel plezier zal hebben aan het bekijken van de foto’s als ik had bij het uitzoeken ervan! 

Januari: en ik zeg: wintersport in Zwitserland. Een mooie wintersportfoto, die hoort erbij deze maand vanwege de jaarlijkse skivakantie met Kerst en Oud/Nieuw. De foto die ik heb gekozen is genomen op de gletsjerpiste in Saas Grund. Echtgenoot en middelste zoon Bertram staan te genieten van de imposante omgeving. "Beweging" in de foto zit in de steeds veranderende gletsjer en de spanning van de aanstaande afdaling. Korte tijd later brak Bertram z’n pols waardoor het skiplezier plots afgelopen was voor hem. Inmiddels is hij helemaal hersteld en nu skiet hij gelukkig weer als vanouds. 


In februari heb ik deze foto gemaakt op weg naar een zeer regenachtig Milaan. Technisch is het zeker niet de beste foto (gemaakt met m'n mobiel, door het vliegtuigraam), maar voor mij is het altijd een enorm plezier dit beeld te zien: ik ben weer op reis! Daarbij had ik de vleugeltip nog nooit zo mooi zien spiegelen in de vleugel, ik vind het een mooi plaatje.


Maart: spreeuwen vliegen tegen de avond van boom naar boom, prachtig die vliegbewegingen, de bomen zijn nog kaal deze maand, daardoor zijn de spreeuwen des te beter te zien. 


April: de lente is werkelijk losgebarsten dit jaar, de natuur is volop in beweging en de kleuren knallen de grond uit. Tijdens onze korte vakantie op Texel was het zelfs zo warm dat de lucht in de verte trilde, hetgeen het thema beweging in deze foto ook verklaart.

Mei: De maand van de jonge vogels. Een krakeendje en haar jongen bewegen heel snel door het water, de jonge eendjes spurten zelfs weg. Een eendje klimt zo ongeveer op de rug van zijn moeder! 


Juni: Futen liggen te rusten na gedane arbeid, het jong rust lekker mee. Voortplanting is ook een vorm van bewegen, ik heb deze foto daarom gekozen en ook vanwege de mooie spiegeling in het water van de beide futen die ook nog bijna perfect in spiegelbeeld liggen ten opzichte van elkaar. Juli: Opvliegende jonge kwak tijdens de vakantie in Spanje, de kwak vliegt resoluut weg, het opspattende water en de vleugelslag geven duidelijk de beweging aan. Ik vind het een mooie foto vanwege de herhaling van waaiervormige planten en hetzelfde patroon in de veren van de vleugels. 


Augustus: de maand van de rondzoemende insekten. De tuin staat in volle bloei, de hommel vliegt af en aan. Deze foto spreekt me erg aan vanwege de mooie kleuren en het feit dat "het juiste moment pakken" hier goed gelukt is.


September: kolibrie in San Diego. We hebben de zon opgezocht na een koele zomer in Nederland. De kolibrie lijkt stil te hangen, maar maakt zo'n 50 vleugelslagen per seconde (!) om dit te bewerkstelligen, als er dus iets is dat snel beweegt dan is het wel een vleugeltje van een kolibrie. Ik heb me eindeloos vermaakt met die kolibries in de warme zon van Californië. Het was wel lastig fotograferen, want die vogeltjes bewegen werkelijk vliegensvlug.


Oktober: bronst van de edelherten op de Hoge Veluwe, een fantastisch schouwspel. Veel meer blogs zullen waarschijnlijk edelherten tonen deze maand, ik heb er toch ook voor gekozen, omdat het de eerste keer was dat ik de edelherten heb gefotografeerd en dat was een hele mooie belevenis. Het thema beweging komt tot uitdrukking in het bewegende hert en het feit dat hij overduidelijk klaar is voor zijn taak in deze bronstperiode.


November: rondvaartboot in Parijs, een heerlijke novemberavond na een regenachtige dag. De beweging wordt weergegeven door de boot die met de opvarenden op z’n doel af koerst na een tocht door de mooie stad. De kerstboom is al klaargezet voor de Notre Dame, de adventstijd is inmiddels begonnen. 


December: ik denk dan aan blauwe luchten en witte sneeuw: kerst in Saas Almagell. Afgelopen week zag ik deze kuifmees in een prachtige positie en ook compositie. "Beweging" wordt hier mooi weergegeven door de onstabiele positie van de mees en ook door de vallende druppels van de smeltende sneeuw. Dit was een geweldig moment, ik heb er zo van genoten en was super in m’n nopjes! Ik ben later nog een paar keer terug geweest naar die plek, maar de kuifmees kwam niet meer drinken. Ik heb veel geluk gehad dat ik net op het juiste moment op de juiste plaats was! 


Tot slot: hartelijk dank voor je bezoek, een gezegend 2012 gewenst en heel graag weer tot ziens!
Voor de beste foto's van 2012, zie:
http://leven-marion.blogspot.nl/2013/01/het-beste-van-2012-deel-1.html