maandag 7 mei 2012

Texel is TOP!

Waar in Nederland vind je zoveel variatie op slechts 170 km2? Eindeloze stranden grenzend aan de zee, prachtige duingebieden, dorpjes met een lange historie, uitgestrekte polders, bollenvelden met al hun kleuren, heerlijke fiets- en wandelpaden, de wadden, bossen getooid met een blauw tapijt van hyacinten, Hollandse luchten, de meeste zonuren  van Nederland, heel veel schapen en lammeren en enorme aantallen vogels. Al die elementen tezamen oefenen op ons een grote aantrekkingskracht uit, vandaar dat Jan en ik onszelf ter ere van ons 27-jarig huwelijk trakteerden op een weekendje Texel.
Dit is een lange blog, omdat we zoveel interessante dingen zagen dit weekend! 
De zee en het strand blijven altijd boeien en trekken, 's avonds met zo'n mooie zonsondergang, maar ook overdag!


Visnetten uitzetten bij opkomend water op de Waddenzee, mooi om dat eens te zien, we hebben er in het zonnetje vanaf de dijk heerlijk naar zitten kijken


Het wad bij de Cocksdorp 


Texel zou Texel niet zijn zonder de schapen (en schaapjes)


Het mooie weggetje naar Oost


Als je van vogels houdt, is Texel the place to be!
Het beeld kun je zien als de zeldzame kleine geelpootruiter aangetroffen wordt, in een mum van tijd staat er een hele rij enthousiaste kijkers. Ik heb geen foto van dit vogeltje (te ver weg), maar wel van andere vogels,


namelijk van deze minder zeldzame en guitige kokmeeuw


en van de mooie grote sterns en visdiefjes. Het zijn echte lawaaimakers, je hoort de kolonies al van ver.De dames doen eerst wat hooghartig, maar even later niet meer!


 Voor de afwisseling nog een meeuwenfoto in z/w


Kluten zitten al te broeden op een eilandje. Vanaf de weg zijn ze heel goed te zien en het is enorm genieten om die elegante vogels hier zo mooi te kunnen volgen!
Even opstaan om de eieren te draaien...Let op het tongetje hieronder!


Gele kwikstaarten in de bollenvelden:

Laatst zag ik een prachtige foto van een gele kwikstaart op een tulp in een bollenveld: werkelijk fantastisch! Echter, hoe groot is de kans dat je zoiets ziet? Afgelopen weekend bedacht ik dat gele kwikken op Texel in deze tijd van het jaar vrij regelmatig waargenomen worden en mooie bollenvelden zijn er nu ook (zie ook hieronder). Op dus naar een mooi veld met tulpen. De bloemen staan er prachtig bij en zijn een foto zeker waard, maar kwikstaartjes zijn niet te zien. Hoewel, na verloop van tijd zien we in de verte zowaar twee kwikstaartjes over het veld vliegen, maar ze zijn heel ver weg. Zou het dan toch mogelijk zijn, zouden ze dichterbij komen? Nee dus, ze vliegen weg om hun geluk elders te beproeven.

De volgende dag gaan we terug met de auto, omdat die mooi als mobiele schuilhut kan dienen. Na verloop van tijd krijgen we de 2 kwikstaartjes weer in beeld, en zowaar, 1 van de vogels gaat nu op de tulpen zitten zingen, ver weg, maar het is een mooi begin! 
Zou het heel naief zijn om te hopen dat een van de kwikken op een van de voorste rijen tulpen plaats neemt?
Dan komt een van de vogels plotseling vooraan op de grond rondscharrelen, 


en dan vliegt hij op om te landen op de tulpen binnen lensbereik! Kwikken doen dat dus gewoon, je moet even geluk hebben dat ze het op het juiste moment doen (namelijk als je staat te kijken), maar dan heb je ook wat:
De bollenvelden zijn onderaan deze blog beland, maar zeker niet omdat ze het minst interessant zijn!Een veld met allemaal verschillende tulpen, dat heb ik nog niet eerder gezien...en 1 gele tulp (in de zon) te midden van heel veel rode.Tussen de bollenvelden hierboven is een koolzaadveld geslopen, ook zo mooi van kleur! Al die heldere kleuren, daar word je helemaal vrolijk van.
Een heerlijk en geslaagd weekend, snel een nieuw weekendje plannen!