donderdag 26 januari 2012

Ra, ra, wat zijn dit? Pestvogels gesignaleerd.

Jazeker, dit zijn pestvogels.


In de winter komen ze soms massaal naar onze gebieden, maar deze winter bleef het helaas nogal rustig. Tot vorige week, toen werden plotseling pestvogels gesignaleerd bij de Tenellaplas. 
Daar staan bomen met veel maretak (mistletoe) en de besjes ervan worden door pestvogels met graagte gegeten. De besjes zijn giftig en slechts een enkele vogelsoort kan zich veroorloven ze te eten, daaronder dus ook de pestvogels. Wel is het zaak dat de giftige bestanddelen zo snel mogelijk het pestvogellijf verlaten, vandaar dat je vlot na het foerageren hele kettingen van uitgepoepte besjes kunt zien ontstaan, ze blijven soms hangen in de bomen, een grappig gezicht.


De pestvogels werkten niet echt mee aan het maken een mooie foto, ze bleven ver weg of heel hoog in de bomen zitten. 
De omgeving van de Tenellaplas is trouwens prachtig, een bezoekje zeker waard. Dat vonden hele horden mensen; onder de pestvogelbomen was het een drukte van belang, geen wonder dus dat die vogels zo hoog bleven zitten....


Ik realiseerde me dat dit de derde vogelsoort met een mooie kuif is die ik heb kunnen gefotograferen, nu dus de pestvogel na vorig jaar de hop (zie Hop hop hop) en de kuifmees (zie Hoe een slimme kuifmees drinkt van smeltende sneeuw).


Een week later: nieuwe poging, nieuwe kansen.
Nu foto's kunnen maken van deze prachtige vogels die veel meer naar m'n zin zijn!
Nog een laatste foto hieronder waarop de staartveren met de felgele puntjes heel mooi te zien zijn in tegenlicht: