maandag 13 augustus 2012

Juffertjes en libellen

Ik had geen uitgesproken interesse voor insecten, maar dat is nu toch wel veranderd door leuke ontmoetingen met waterjuffertjes en libellen in de AWD.
Dit is de grote keizerlibel (met dank aan Coby voor de naam), deze dame is druk met het afzetten van eitjes.

We zagen ook heel veel juffertjes, die waren echter nog niet toe aan eieren afzetten. Daarvoor moest er eerst nog gepaard worden, waarbij het mannetje het vrouwtje achter de kop vasthoudt en zij haar achterlijf weer naar zijn lichaam buigt: een ingewikkeld standje. Het in positie brengen is nog een hele toer, het vrouwtje was eerst maar wat aan het slingeren: zou ze haar buikspieren een beetje moeten trainen :-) ?


Hier is het in ieder geval gelukt.


Het was een drukte van belang!


De foto hieronder vind ik leuk vanwege de "symmetrie".


De grote libel kwamen we nog een keer tegen, dit exemplaar hing leuk met z'n poten om de grasspriet geklemd. En wat een kanjers van ogen heeft ie!


Hieronder een (lees: de beste) poging om de libel vliegend vast te leggen, dat valt echt niet mee


Op Vlindernet heb ik gedetermineerd (lang geleden!) om de naam van dit vlindertje te vinden, volgens mij is het de kleine vuurvlinder: ik heb nog veel te leren op dit gebied.


Ik heb inmiddels lekker de smaak te pakken: in Twente was ik in de gelegenheid om de weidebeekjuffer vast te leggen, ook al zo'n schoonheid.


Ik ga zeker vaker op pad om insecten te fotograferen! Bedankt weer voor je bezoek.