vrijdag 8 juli 2016

Genieten van papegaaiduikertjes en andere vogels op Farne islands

We hebben een super weekend gehad op de Farne eilanden, ondanks het feit dat het weer de eerste dag niet helemaal meewerkte. Inner Farne hebben we daarom de eerste dag niet kunnen bezoeken, maar gelukkig hadden we voor de zekerheid twee dagen achter elkaar geboekt :-), zie ook De-opvliegende-sterntjes-op-Inner-Farne. Al met al een groot succes!

Er komt een dikke bui aan, waarvan we even later in de open boot de volle laag kregen, geen pretje.


De vogels werkten gelukkig wel mee, wat een genot om hier te zijn. We kwamen natuurlijk voor de puffins (papegaaiduikers) en die hebben we volop gezien:

De jongen zitten in de holen in de grond; de ouder-papegaaiduikers ploepen met hun visvangst zo snel mogelijk vanuit de vlucht het hol in, om te voorkomen dat de buit gestolen wordt door meeuwen die altijd op de loer liggen en die er niet vies van zijn de visjes hardhandig af te pakken. Het is blijkbaar wel een beetje viezig in het hol:

Voor opvliegen vanuit het water is een aanloopje nodig:


Papegaaiduikers komen vaak met veel kleine visjes terug naar het nest, maar de vogel hieronder hield het bij 2 joekels!Typisch gevalletje van de verkeerde kant opkijken...


Ook de zeekoeten zijn in enorme aantallen aanwezig, hun geluiden komen je al van ver tegemoet. Het zijn namelijk lawaaischoppers en ruziemakers, dit in tegenstelling tot de papegaaiduikertjes die heel stil zijn en veel vredelievender met elkaar leven.AlkBommetje! Vanuit de vlucht je plekje in de kolonie weer innemen...


Een mooie buitTot slot een foto van jonge aaalscholvers: "Wat schaft de pot vandaag?"


Het was een geweldige trip; het blijft een enorme aanrader en zeker voor herhaling vatbaar!