dinsdag 11 september 2012

Hier nadert de herfst, daar nog volop zomer

Terwijl we thuis al herfstige taferelen met ochtendmist aantreffen, 


is het in Athene nog volop zomers. Warme dagen met meer dan 30 graden zijn in september geen uitzondering. Fijn om hier weer "work" en "pleasure" te kunnen combineren.
Hieronder de avondzon op het parlement met daarvoor het Graf van de Onbekende Soldaat en de Griekse Wachters, die ieder uur afgelost worden onder veel bekijks van de toeristen. Ik heb hier voor de afwisseling een lekker laag standpunt gekozen, waardoor alles er plots anders uitziet en de duiven reusachtig lijken.


Wat een vreemde kostuums dragen die wachters en dat bij die warmte! De zweetplekken komen duidelijk uit op die lichte stof... De schaduwen van de kijkende toeristen zijn langgerekt op dit uur van de dag.


Grappig ook die schaduw op de muur. Van Thea hoorde ik dat voor deze eervolle wachter-posities alleen de langste Grieken geselecteerd worden.


Tijdens de warme wacht worden de gezichten van de wachters af en toe even gedept, het komt wat vreemd over dat ze het niet gewoon zelf doen...


Dit jongetje en z'n oma vermaken intussen zich met de duiven op het plein


Grote lol natuurlijk als een duif op oma's hoofd landt!


Vrijdagochtend:
Na het ontbijt tijd voor een ochtendwandelingetje voordat het werk start. Op het grote Syntagmaplain is het gezellig.


Mensen die daarvoor tijd hebben, zitten genoeglijk te babbelen op een bankje in de schaduw en luisteren naar de muziek van de straatmuzikanten,


mensen met haast daarentegen reppen zich naar de metro. Honden liggen her en der nog een beetje te dutten in de zon.


De broodverkopers doen goede zaken. NB: de verkopers dragen netjes een plastic handschoen aan 1 hand en pakken het geld aan met de andere.


Bij de lottoverkoop loopt het nog geen storm en op veel plaatsen zie je groepjes mannen backgammon spelen.


Af en toe lijkt het hier wel NYC met al die gele taxi's.


Die parasol staat daar daar overduidelijk niet voor niets en biedt niet alleen bescherming tegen de zon...


Grieken houden van kleur!


Op de Plaka zie je steeds de Acropolis die al duizenden jaren de wacht houdt over de stad...


Geestelijken met reislust, wordt het de roze of de zwarte koffer?


De leukste van de vele straatmuzikanten vond ik dit jongetje dat alleraardigste muziek produceerde op zijn speelgoed-accordeonnetje. Optimistisch had hij een lekker grote doos voor de gulle gaven klaar gezet.


Nawoord over Griekenland: de crisis is duidelijk merkbaar, hoewel in de stad veel toeristen verbleven en de terrassen en winkels gezellig druk bezocht werden. Veel zwervers en bedelaars overal, veel winkels die gesloten zijn, gebouwen in verval of in eeuwige restauratie. De Grieken die ik hierover sprak, meldden dat het leven veel zwaarder geworden is vanwege flink gereduceerde lonen, terwijl prijzen en belastingen alsmaar toenemen. Het werkloosheidspercentage is opgelopen tot 26%, onder jongeren zelfs 50%: het werpt een diepe schaduw over dit verder zo zonnige land.
 
M.b.t. de kofferkeuze: uiteindelijk is het, zoals te verwachten was, de zwarte koffer geworden :-).