donderdag 25 augustus 2011

Prachtige dag in de AWD en een gewei in bast

Door mooie en enthousiaste blogs over de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) aangestoken, hebben we afgelopen zaterdagochtend een bezoek gebracht aan dit mooie gebied.
De wekker ging al vroeg en iets over half 7 zaten we in de auto. In de weilanden bij ingang Panneland zagen we meteen al 3 reeën, een mooi begin van de dag. 
Het was nog heerlijk rustig en zo lekker vroeg in de ochtend waren er veel damherten te spotten. Mooie dieren in een mooie omgeving: een genot om naar te kijken.
Sommige mannetjes hadden al een kaal gewei, waarvan de "bast" al verdwenen was. Andere dieren zaten juist in de fase van afstervende geweihuid, die door de bokken wordt afgeschuurd langs takken en boomstammen. Zo'n gewei "in bast" zag er bij een van de mannetjes bloederig en wat onsmakelijk uit (klik op de foto hieronder om dat te kunnen zien).
Ik heb heerlijk plaatjes kunnen schieten:

Verderop zagen we tot onze verrassing 3x een ijsvogel vliegen, maar het ging zo snel dat ik er geen foto's van heb kunnen maken. 
Helaas hebben we geen vosjes gezien, volgende keer beter.

22 opmerkingen:

 1. Fraaie serie foto's Marion,
  leuk dat ook jij er nu geweest bent en dat je al veel moois gezien hebt...... ik weet zeker dat je spoedig een keertje terug zal komen...in oktober is de bronstijd....ook spectaculair om foto's van te maken.

  Lieve groetjes , Joop

  wie weet treffen we elkaar daar nogeens een keertje, zo gaat dat vaak met bloggers.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marion,
  Mooie serie foto's , het is ook wel een heel mooi gebied daar, ben er nu 2 keer geweest.
  Op de eerste foto staat hij wel heel stoer naar je te kijken.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja het is leuk als je eens in een omgeving komt die nieuw voor je is. Ik kan me voorstellen dat je blij bent met deze serie. Je hebt de herten er mooi op staan en leuke situaties kunnen vastleggen.
  De eerste foto is wel een heel mooie binnenkomer, wat een macho,geweldig!!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marion,

  Mooi gedaan hoor hoor die dammies, nog even dan barst het geweld los.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marion,

  Prachtige foto's met name die eerste twee; de eerste indrukwekkend en de tweede wegens de mooie compositie, kleuren en scherpte.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marion,

  Leuk om hier je resultaten van je AWD-bezoek te zien. Wat zijn die mannetjesherten prachtig op dit moment, dat laat je op de eerste foto echt heel mooi zien.
  Die twee stoeiende jonge mannetjes vind ik ook een erg mooie momentopname.
  De laatste foto van de duindoorns vind ik eerlijk gezegd niet helemaal uit de verf komen.

  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Loes, Bedankt voor je commentaar, het was zeker mooi om die mannen met hun imposante geweien te bewonderen daar in de AWD. De laatste foto: ik heb er over getwijfeld, heb hem ook nog met de focus juist op de achtergrond. Ik vond deze toch wel wat hebben en heb hem daarom toch ingevoegd.
  Ben je al in Zandvoort? Zag net beelden van wateroverlast vandaag daar, geen last gehad? Het was hier ook flink raak met onweer en regen. Fijne vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt bij je eerste bezoek aan de duinen heel wat herten gezien. Ik heb de herten al vaker gezien, maar het wordt nooit alledaags hoor. Ik vind het nog steeds heel bijzonder.
  Mooie serie Marion.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marion, ik was nog vergeten te antwoorden op je vraag. Wij zagen de ijsvogel in de hut de Poelruiter.
  Hoop dat hij komt als je er eens heen gaat.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Danke für deinen Besuch und die netten Worte auf meinem Blog.
  Ich habe deinen Blog angeschaut und wunderbare Fotos gesehen.
  Herzliche Grüsse
  Angela

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Marion, nog bedankt voor je reactie op mijn website. Wat betreft jouw vraag of ik voor geïnteresseerden foto excursies organiseer moet ik ontkennend antwoorden. Zou misschien wel leuk zijn om eens een keer te doen...
  Ik heb met aandacht jouw Blog gelezen en de foto's gezien. Ziet er heel goed uit. Het heeft me gestimuleerd nu zelf ook eens een Blog te maken zie http://benvandenbroek.blogspot.com/

  Groet,

  Ben van den Broek

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marion,
  Wat leuk dat je ook de AWD hebt bezocht en dat je die prachtige damherten hebt gezien, en zelfs reeën. Mooie hertenfoto's, ook de foto's waar je wat meer omgeving erbij ziet vind ik heel mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. A great post and some very beautiful images. Wonderful work.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Marion,
  De eerste keer AWD zag ik maar 1x een hert en kon er niet eens een foto van maken. Maar toch vond ik het gebied zo mooi dat ik terug wilde. Jij hebt een paar mooie foto's gemaakt. Het zijn mooie houdingen waarin de herten staan. En de 1e is een imposant dier met dat giga gewei.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtige serie, Marion! Ik sta altijd weer versteld van dit gebied, ben in heel veel natuurparken geweest maar zag nooit wat jullie in de Amsterdamse Waterleidingduinen zien. Zo veel dieren en zo makkelijk te benaderen, dit is werkelijk uniek in Europa.
  Hartelijke groet, Wout

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hello Marion, ... am I happy with the Tamron 90mm lens ? Well, yes and no.

  No, because it some times does not Auto Focus at all with the Nikon D90. (although most people say that macro should use manual focus). Built quality compare to the Nikon 105mm is not there.

  Yes, I have been using it for about 15 months and I do enjoy the Macro shots with it, shooting moving bugs a bit difficult as you need to be closer; therefore more patience needed for this shorter distance to the subject. It is very light and half price of the Nikon 105mm.

  Overall, I like the lens.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oglądałam ten post, w którym są piękne i z pewnością szczęśliwe zwierzęta i przypomniał mi się mój post- POSZŁAM "ŁAPAĆ"MOTYLKI - smutny. Pozdrawiam

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Very interesting articles [ mud bath etc: ], fine photographs.

  BeantwoordenVerwijderen