maandag 8 augustus 2011

Nieuw objectief getest: de Westerheide en wat we daar zagen

Afgelopen weekend heb ik in plaats van de geretourneerde Sigma 150-500 mm een Nikon 300 mm F/4 gekocht. Qua bereik dus minder mm dan de Sigma, maar een 500 mm van Nikon vind ik te zwaar om mee te sjouwen op fiets- en wandeltochten en bovendien erg duur. Eerst maar eens proberen hoe dit bevalt, waarschijnlijk koop ik er nog een 1.4 converter bij.

Natuurlijk wilde ik m'n nieuwe lens dolgraag meteen uitproberen en het zien en fotograferen van reeën stond al een tijdje op m'n verlanglijstje, dat leek me dus een prima combinatie voor vandaag. Op de prachtige weblog van Loes  kwam ik beeldschone foto's van reeën tegen en gewapend met haar instructies over de locatie zijn we, te weten Jan, Bertram en ik, op stap gegaan. 
De Westerheide is een prachtig gebied en de hei staat nu schitterend in bloei, maar op deze mooie namiddag waren er wel heel veel wandelaars. Waar je ook keek, je zag overal wel mensen, vaak met honden, over de paden lopen. Mijn hoop op de gewenste waarnemingen verdampte dan ook, totdat we opeens iets mooi bruins zagen bewegen: jawel een ree! Prachtig, zoals die bruine vacht afstak tegen het paars van de hei in het mooie namiddaglicht!
Opvallend genoeg waren er nu ook al veel paddenstoelen te zien, zoals deze joekel:


Intussen hadden we "het" veldje met wilde radijs bereikt en we hadden ons net leuk opgesteld onder de bomen daar toen het plotseling geweldig begon te hozen. We zagen nog net een ree het bos induiken:


Jan en Bertram, die optimistisch zonder jas waren vertrokken, waren in een mum van tijd doorweekt. Geen pretje dus, ik was dan ook blij dat ik wel een jas had meegesjouwd, alleen al om m'n camera te kunnen beschermen.
Na verloop van tijd trok de bui over en kwam de zon weer tevoorschijn, er verscheen  zelfs een regenboog en het landschap werd prachtig verlicht.Daarna, HOERA, kwamen er 4 reeën tevoorschijn uit het bos, ze waren vlakbij! Een bok en drie vrouwtjes begonnen enthousiast te eten van de radijs. Wat een oogstrelend gezicht, die kopjes die af en toe omhoog kwamen uit de radijs  en die prachtige reebruine-ogen die ons aankeken. We hebben er geweldig van genoten. 


Jan en Bertram hielden het na een tijdje voor gezien en vertrokken naar het restaurant om op te drogen, ik heb nog een uurtje rondgekeken en nog meer reeën gezien, onder andere een moeder met kind:
Onderweg terug zag ik nog een groepje mooie roodborsttapuiten, maar ik had geen tijd meer om ze fatsoenlijk voor de lens te krijgen, ik kwam al later dan afgesproken bij het restaurant.

Een heerlijke middag! De nieuwe lens bevalt heel goed, hij is niet te zwaar en kan goed uit de hand gebruikt worden, en het bekijken en fotograferen van de bloeiende hei, de reeën en de vogels maakte me heel blij. 
Loes, bedankt voor je tips!
Iedereen die commentaar heeft geleverd op de vorige blogs: ook reuze bedankt en graag weer tot horens! 

Nog een paar foto's in de radijs als afsluiting, ik kan er nog even geen genoeg van krijgen:Wil je nog meer mooie reetjes zien, kijk dan vooral op Reebruine ogen

20 opmerkingen:

 1. Hallo Marion,

  Allereerst gefeliciteerd met deze prachtige lens, je hebt er haarscherpe foto's mee weten te maken, super! een erg goede aanwinst lijkt me.

  Wat leuk dat je inderdaad onze mooie heide hebt bezocht, het is zo grappig om deze beelden eens bij iemand anders te zien.
  Heerlijk dat de reeën zich vertoonden ondanks de wandelaars, en ach, een regenbui heb je er dan toch wel voor over?

  Ik kan me uiteraard heel goed voorstellen hoe je daar genoten hebt, al kom ik er nog zo vaak, het is telkens weer een feestje.
  Voor de radijs was je eigenlijk net iets te laat, het veld is echt over het hoogtepunt heen, maar de, dit jaar erg vroeg, bloeiende heide, maakt een heleboel goed.

  Oja behalve de schitterende reeënfoto's ben ik ook verrukt van de regenboog, mazzel dat je net op dat mooie hoge punt stond.
  De parasolzwam, ja, daar heb ik ook foto's van, goed idee om hem met de groothoek te maken, ga ik ook eens doen.

  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi Marion, wat leuk dat je naar mijn blog hebt gekeken, dus heb ik uiteraard ook even bij jou een kijkje genomen.
  Je maakt prachtige foto's; ik heb er van genoten.
  Wat Loes al zei, die wilde radijs is nu al wat uitgebloeid,maar nog steeds prachtig met die reeen er middenin.
  En die opname met de regenboog is ook heel mooi met dat licht.
  groetjes Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Marion

  Prachtige opnames, met hele mooie kleuren.
  Mooi die regenboog.
  Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij heb je een goede keus gemaakt met je nieuwe lens, je kan dan wel niet meer inzoomen, maar je kwaliteit is vaak net wat beter en met die converter kan je ook nog wat extra mm maken.
  Ik heb zelf een 300 mm van Canon zeer tot mijn tevredenheid.
  Jij laat hier een mooie serie zien en je hebt er wel wat voor over gehad. Leuk dat je nog een foto kon maken met die plensbui.
  De hei is prachtig momenteel en als daar dan ook nog een Ree in loopt, is dat dubbel mooi.
  Ik heb hier genoten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marion
  Wat een mooie site..
  Ik heb hem even doorgenomen..o.a. De Hop..De Kwak..en de Zilverreigers..ja echt toppie!
  En nu deze mooie serie van de Reeën..zowel tussen de witte bloempjes als tussen de bloeiende heide.
  Echt heel mooi..
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marion,
  Wat een prachtige serie. En die reeën, wat is dat gaaf he om de mooie dieren tegen te komen. Je hebt ze heel mooi erop staan, zowel op de paarse hei als in het veldje met de radijs. Vooral de laatste paar foto's zijn super.
  Oh, en ook de regenboog foto springt er voor mij uit.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, Marion. De gehele serie van foto's zijn mooi. Ik hou van de vangsten van de herten begrenzen door de velden en de een met zijn hoofd een piek uit de follage. Prachtig gedaan. Hebben een geweldige week. Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marion,
  Prachtige serie heb je gemaakt op de westerheide, en de hei bloeit daar ook al heel mooi.
  Je heb wel veel reeen gezien en op de foto kunnen krijgen.
  Ben wel benieuwd waarom je de 150-500 heb terug gebracht en ingeruild voor de 300mm F4

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Marion,
  Goede keuze heb je gemaakt als ik de resultaten zie. Fijn als je er nog mee uit de hand kunt werken. Mijn 200-400 is daarvoor voor mij te zwaar. Ik gebruik een 1.7 converter en dat bevalt goed.
  Goed dat je een jas had om je materiaal te beschermen, bij zo'n bui is dat wel nodig.
  Prachtige beelden heb je gemaakt, geweldig dat de reeën zo goed meewerkten. Hier krijg ik ze nauwelijks te zien en ze zijn erg schuw.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een mooie site heel veel plezier van je nieuwe lens en ik kom graag nog terug om alles eens op mijn gemak te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Such beautiful photographs of my favorite animal. The last photograph here is simply an amazing capture. So beautifully done!

  Thank you so much for sharing these today at The Creative Exchange.

  Have a wonderful day!

  lisa.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beautiful photos of the animal. Me to love to take images of them. You ask what I use to put them together (flower images) It is Adobe Elements) Have a great day to you.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige serie van de reeen.
  Geweldig om te zien tussen de paarse hei en het veld met de radijs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nice series. I love the deer with the flowers all around them like that. Your deer are a little different from ours...very cute :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. All of them are beautiful!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. FANTASTISCHE opnames..... mijn oprechte complimenten.

  groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Amazing photos, Marion. So beautiful ...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige foto's van deze reeen ... heel erg fijn om naar te kijken. Een droom om zulke mooie opnames te kunnen maken van deze mooie dieren. Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen