zaterdag 31 december 2011

De mooiste foto's van 2011: een jaar vol beweging!

Yvonne kwam met het voorstel om met alle bloggers een overzicht van de mooiste foto’s van iedere maand te plaatsen in een eindejaarsblog. Ik vind het leuk om mee te doen, maar voelde wel aan dat het een probleem zou worden om voor iedere maand de mooiste foto te kiezen. Hoe maak je je keuze, wat geeft de doorslag om uit de overvloed een bepaalde foto te kiezen? Technische perfectie of juist emotionele betekenis? Lastig! 

Ik bedacht dat het mooi zou zijn om een thema te kiezen, waardoor de foto’s als het ware met elkaar verbonden worden en ik heb voor het thema “beweging” gekozen en wel om 3 redenen; 
1) Ik vind het spannend om dit thema te verbeelden in foto’s die zelf juist statisch zijn en dus geen bewegende beelden kunnen bevatten. 
2) Het thema “beweging” heb ik ook gekozen vanwege de symbolische betekenis. Beweging staat hier voor: vooruitgang, ontwikkelen, je doel bereiken. Ook of misschien juist op de laatste dag van het oude jaar is dat een mooi thema met de wens dat het nieuwe jaar voor ons allemaal vol beweging en ontwikkeling zal zijn. We gaan verschillende wegen, in ons eigen tempo, op onze eigen wijze; maar in beweging blijven en ons doel bereiken is voor iedereen belangrijk. 
 3) Ik heb geprobeerd om het thema ook tot uiting te laten komen door foto’s van verschillende oorden in binnen- en buitenland (nl. Zwitserland, Spanje, Californië, Parijs, Texel, Hoge Veluwe, Hoek van Holland, thuis, etc.) te plaatsen om zo mijn grote liefde voor het bewegen over onze aardbol te tonen. Het jaar 2011 was wat dat betreft een prima jaar! 

In de foto’s van iedere maand komt het thema “beweging” soms vrij letterlijk tot uiting, maar soms is de relatie wat minder duidelijk. Een korte uitleg bij iedere foto maakt die relatie dan hopelijk wel helder. 
Tenslotte heb ik gepoogd de foto’s zo te kiezen dat ze de maand waarin ze genomen zijn goed representeren en dat er afwisseling ontstond. Na deze lange inleiding hoop ik dat iedereen net zoveel plezier zal hebben aan het bekijken van de foto’s als ik had bij het uitzoeken ervan! 

Januari: en ik zeg: wintersport in Zwitserland. Een mooie wintersportfoto, die hoort erbij deze maand vanwege de jaarlijkse skivakantie met Kerst en Oud/Nieuw. De foto die ik heb gekozen is genomen op de gletsjerpiste in Saas Grund. Echtgenoot en middelste zoon Bertram staan te genieten van de imposante omgeving. "Beweging" in de foto zit in de steeds veranderende gletsjer en de spanning van de aanstaande afdaling. Korte tijd later brak Bertram z’n pols waardoor het skiplezier plots afgelopen was voor hem. Inmiddels is hij helemaal hersteld en nu skiet hij gelukkig weer als vanouds. 


In februari heb ik deze foto gemaakt op weg naar een zeer regenachtig Milaan. Technisch is het zeker niet de beste foto (gemaakt met m'n mobiel, door het vliegtuigraam), maar voor mij is het altijd een enorm plezier dit beeld te zien: ik ben weer op reis! Daarbij had ik de vleugeltip nog nooit zo mooi zien spiegelen in de vleugel, ik vind het een mooi plaatje.


Maart: spreeuwen vliegen tegen de avond van boom naar boom, prachtig die vliegbewegingen, de bomen zijn nog kaal deze maand, daardoor zijn de spreeuwen des te beter te zien. 


April: de lente is werkelijk losgebarsten dit jaar, de natuur is volop in beweging en de kleuren knallen de grond uit. Tijdens onze korte vakantie op Texel was het zelfs zo warm dat de lucht in de verte trilde, hetgeen het thema beweging in deze foto ook verklaart.

Mei: De maand van de jonge vogels. Een krakeendje en haar jongen bewegen heel snel door het water, de jonge eendjes spurten zelfs weg. Een eendje klimt zo ongeveer op de rug van zijn moeder! 


Juni: Futen liggen te rusten na gedane arbeid, het jong rust lekker mee. Voortplanting is ook een vorm van bewegen, ik heb deze foto daarom gekozen en ook vanwege de mooie spiegeling in het water van de beide futen die ook nog bijna perfect in spiegelbeeld liggen ten opzichte van elkaar. Juli: Opvliegende jonge kwak tijdens de vakantie in Spanje, de kwak vliegt resoluut weg, het opspattende water en de vleugelslag geven duidelijk de beweging aan. Ik vind het een mooie foto vanwege de herhaling van waaiervormige planten en hetzelfde patroon in de veren van de vleugels. 


Augustus: de maand van de rondzoemende insekten. De tuin staat in volle bloei, de hommel vliegt af en aan. Deze foto spreekt me erg aan vanwege de mooie kleuren en het feit dat "het juiste moment pakken" hier goed gelukt is.


September: kolibrie in San Diego. We hebben de zon opgezocht na een koele zomer in Nederland. De kolibrie lijkt stil te hangen, maar maakt zo'n 50 vleugelslagen per seconde (!) om dit te bewerkstelligen, als er dus iets is dat snel beweegt dan is het wel een vleugeltje van een kolibrie. Ik heb me eindeloos vermaakt met die kolibries in de warme zon van Californië. Het was wel lastig fotograferen, want die vogeltjes bewegen werkelijk vliegensvlug.


Oktober: bronst van de edelherten op de Hoge Veluwe, een fantastisch schouwspel. Veel meer blogs zullen waarschijnlijk edelherten tonen deze maand, ik heb er toch ook voor gekozen, omdat het de eerste keer was dat ik de edelherten heb gefotografeerd en dat was een hele mooie belevenis. Het thema beweging komt tot uitdrukking in het bewegende hert en het feit dat hij overduidelijk klaar is voor zijn taak in deze bronstperiode.


November: rondvaartboot in Parijs, een heerlijke novemberavond na een regenachtige dag. De beweging wordt weergegeven door de boot die met de opvarenden op z’n doel af koerst na een tocht door de mooie stad. De kerstboom is al klaargezet voor de Notre Dame, de adventstijd is inmiddels begonnen. 


December: ik denk dan aan blauwe luchten en witte sneeuw: kerst in Saas Almagell. Afgelopen week zag ik deze kuifmees in een prachtige positie en ook compositie. "Beweging" wordt hier mooi weergegeven door de onstabiele positie van de mees en ook door de vallende druppels van de smeltende sneeuw. Dit was een geweldig moment, ik heb er zo van genoten en was super in m’n nopjes! Ik ben later nog een paar keer terug geweest naar die plek, maar de kuifmees kwam niet meer drinken. Ik heb veel geluk gehad dat ik net op het juiste moment op de juiste plaats was! 


Tot slot: hartelijk dank voor je bezoek, een gezegend 2012 gewenst en heel graag weer tot ziens!
Voor de beste foto's van 2012, zie:
http://leven-marion.blogspot.nl/2013/01/het-beste-van-2012-deel-1.html

20 opmerkingen:

 1. Beautiful choices for your works in 2011 and there are so many more i remember! Looking forward for your creations in 2012!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een beeldschoon jaaroverzicht Marion. Ik heb er van genoten. Een fantastisch jaar toegewenst.
  Hartelijke groet
  marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marion
  Wat een mooi jaaroverzicht van 2011 ..Vooral die Kwak..Wat een wereldfoto..Met de blubber nog in beweging..Dat is zo'n moment die je niet vaak mee maakt..althans niet in Nederland..Ik weet niet of ze in Spanje altijd zo goed te zien zijn? ..
  Prachtige serie..
  Groetjes Henk
  en de beste wensen voor 2012

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marion, tjonge je hebt er wel zeer over nagedacht hoe je jouw foto's zou kiezen, leuk dat je voor een thema hebt gekozen.
  Je hebt er een heel fraaie en vooral ook gevarieerde serie van gemaakt. Een aantal foto's springt er voor mij uit.
  De foto van maart vind ik prachtig, het is net een Japanse pentekening. Dan de Futen met wat je zelf al zegt die prachtige symmetrie Dan de jonge Kwak met het fraai opspattende water en tenslotte de originele foto van de Kuifmees.
  Ik wens je een goed 2012 met vooral ook weer veel mooie fotomomenten, die ik graag weer kom bewonderen op je weblog.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marion, wat goed van jou om er een thema aan te koppelen, dat is je prima gelukt...
  Mooie opnames hoor, De Futen vind ik fantastisch maar ook de kolibrie...wat natuurlijk niet zeggen wil dat ik de andere foto's niet mooi vind...
  pracht van een jaaroverzicht!!! knap gedaan....

  Verder wens ik je alle goeds en gezondheid voor 2012 en natuurlijk wens ik je een fotogeniek jaar dat we dit jaar lekker kunnen genieten van elkaars blog!!

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed gevonden al die relaties met het thema. Bij een aantal foto's denk je even: waar is de relatie? Maar iedere keer klopt het het. Dat was genieten. Ik kijk uit naar je volgende series.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat heb je een mooi jaaroverzicht gemaakt, door een thema te kiezen is het een nog moeilijker opgave, lijkt mij, maar het is je goed gelukt.
  Stuk voor stuk mooie plaaten, een kolibri op de foto, knap stukje werk, en je laatste foto, wat heb ik daarvan genoten de eerste keer toen ik deze zag, maar nu ook weer, een goede keuze.

  Voor 2012, veel foto plezier in goede gezondheid, liefde en geluk, geniet van de bijzondere momenten maar geniet ook vooral van elkaar.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marion,

  De allerbeste wensen voor 2012. Wat heb jij een prachtig jaaroverzicht gemaakt zeg. Goed verhaal lijn van elke foto, waarbij beweging er toch altijd wel inzit. Tot nu toe één van de mooiste jaaroverzichten die ik gezien heb qua tekst en foto's.

  Gelukkig en gezond nieuwjaar.

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marion,
  Wat leuk dat je er een thema bij hebt gekozen. Dit maakt het alleen nog moeilijker om van elke maand een mooie foto te kiezen. Het is he goed gelukt....
  mijn top 3: de spreeuwen van maart, het insekt bij de bloemetjes van augustus en de nr 1....de kolibri, wat een supermoment heb je daar te pakken.
  Voor 2012 weer veel fotoplezier en genietmomentjes in de natuur.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey Marion,

  Wat heb je een mooie fotomomenten gehad in 2011.

  Leuk om mee te doen aan de oproep van Yvonne.

  De foto van de futen vind ik wel een toppertje, of ze op een spiegeltje liggen.

  De kolibri is wel het allergrootste toppertje. Dit was geen gemakkelijke opgaven om deze op de foto te krijgen.

  Een heel fijn 2012 met veel mooie fotomomenten.

  Groetjes,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Marion
  Allereerst natuurlijk de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!
  En dan je jaaroverzicht, daar is goed over nagedacht met het thema beweging, past ook goed bij je, zoals jij je steeds van plaats naar plaats beweegt.
  Prachtige serie is het geworden, met voor mij als favorieten de futen en de kwak.
  Ga zo door in 2012!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag beste Marion,

  Op de eerste plaats een mooi en gezond 2012 toegewenst voor jou en je familie! Ik heb genoten van je jaaroverzicht, wat een plaatjes ook van her en der waar je was, prachtig!
  Dank zeker ook aan jou voor je leuke reacties op mijn Blog altijd, ik ben er je dankbaar voor!

  Groetjes en een heel fotogeniek jaar uiteraard ook!

  Henk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marion,
  Een heel afwisselende serie heb je gemaakt. Leuk dat je dat in een thema-vorm hebt gegoten. De foto's die er voor mij uitspringen zijn de futen (super de weerspiegeling in het water en ten opzichte van elkaar) en de jonge kwak.
  Ik blijf je blog volgen in 2012.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Marion,

  Je eigen creatieve aanpak, weer eens wat anders! Leuk.

  Ik wens je allereerst een goed 2012!!

  Over de foto's zelf. De spreeuwenfoto, erg mooi met die kleur en die twee losstaande spreeuwen. De foto met de futen met jong is oogstrelend, lijkt me erg mooi om waar te nemen. En dan sla ik er in één keer een aantal over, die zeker de moeite waard zijn by the way, op naar de kuifmees want dat blijft toch wel een unieke opname.

  Ik wens je veel fotoplezier in dit jaar!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Marion,
  De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, en dat we nog maar lang van je mooie gevarieerde blog mogen genieten.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. hoi Marion,

  Als eerste de beste wensen voor 2012!
  Wat een mooi en gevarieerd overzicht laat je ons zien over 2011. Onze favorieten zijn de kuifmees (mooi detail met de waterdruppels) en de nachtopname uit Parijs.
  groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Marion,
  Je zet hier een geweldig mooie serie neer en het is leuk dat je de serie een thema hebt gegeven. De eerste foto van de besneeuwde bergen is meteen al geweldig. Ik kan helemaal voelen hoe het is om op zo'n mooie plek te staan.
  Verder ga ik niet kiezen want ik vind ze allemaal prachtig.
  Ik wens je een heel goed jaar en vooral veel mooie fotomomenten.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Marion,

  Beste wensen voor 2012.
  Ik zie dat je aardig wat afgereisd hebt in 2011.
  Prachtige foto´s heb je er aan overgehouden.
  Mijn onbetwiste nummero uno is de foto van de kuifmees. Heel frrai steekt deze af tegen de blauwe achtergrond.
  De rest is ook zeer fraai, maar de kleuren in de kuifmeesfoto zijn ongeevenaard.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Marion
  zo te zien is het een goed jaar geweest.
  ik hoop dat 2012 net zo goed woord.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen