dinsdag 4 augustus 2015

Blauw en oranje


Het is altijd een genot om ijsvogels te observeren! Man en vrouw lijken heel veel op elkaar, maar zijn toch goed te onderscheiden, kijk maar eens naar de ondersnavel. De bovenste foto's tonen het mannetje en de onderste het vrouwtje, op hetzelfde paaltje :-).


Super uurtjes heb ik samen met Joan en Jan doorgebracht in de ijsvogelhut! De jonge ijsvogels stonden op uitvliegen en pa en moe sleepten continu visjes aan richting nest. Hieronder staat een selectie van de vele foto's (klikken op de foto levert een duidelijk beter beeld op).


De foto's zijn gemaakt op 2 ochtenden, onder verschillende lichtcondities en afhankelijk van de zitplaats van de ijsvogels zie je bladeren of water op de achtergrond. Dat, en het moment van de dag en de stand van de zon dus, heeft nogal invloed op de beelden waardoor de prachtige kleuren van de ijsvogels steeds anders overkomen, kijk maar mee:
Af en toe komt er een flinke spuit naar achteren, voedsel in overvloed zo te zien :-)


Een foto die de ook al zo mooi gekleurde achterkant van de ijsvogeltjes laat zien


Grote geeuw? Nee, er is een braakbal op komst


Daar komt ie
De vogeltjes nemen meestal na het afgeven van het voedsel een aantal dipjes in het water en dat gaat razendsnel, daar gaat ie


en daar is ie weer


Daarna even droog schudden
en lekker krabbelen (het oog beschermd door het knipvlies), en dan is de vogel weer klaar voor vertrek.


Vlakbij het nest is een recreatieterreintje, maar dat lijkt de vogels totaal niet te storen.


Ze vliegen af en aan en heel vaak hebben ze een visje bij zich. Ze beginnen ook alweer een beetje te graven in de nestgang (dat zie aan het zand aan de snavel), zouden ze nog een nest maken dit jaar? Dat zou dan het derde nest worden van dit paartje!


Dit is vreemd, pa gaat het nest in met vis maar komt er ook weer uit met vis (waar nu zand aan gekleefd zit), zou hij de jongen naar buiten lokken? (twee dagen later zijn de jongen inderdaad uitgevlogen, maar toen was ik er helaas niet...)


We zien ook verschillende paringen, maar meestal hoog in de boom en in het donker, zodat dit fenomeen helaas bijzonder lastig te fotograferen was. Ik eindig dus met de slechtste foto, maar misschien is dit een nieuw begin....


Het waren fijne uurtjes daar in de hut. Ik hoop nog eens in de gelegenheid te zijn om deze prachtige vogeltjes van zo dichtbij te kunnen zien en fotograferen, dus bij een eventueel derde nestje kom ik graag terug!

4 opmerkingen:

 1. Hoi Marion,
  Prachtige foto's!! Fantastisch natuurlijk om dit soort vogels te kunnen fotograferen.
  Leuk dat je ook die verschillen hier zo goed kunt zien.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Marion genoeg van de ijsvogel krijg ik nooit. De eerste twee maanden van dit jaar iedere dag bij mijn vijvertje maar daarna helaas niet meer gezien.
  Je foto's zijn prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Marion, geweldige serie. Je laat zeker een compleet beeld zien. Zou ook wel eens een dagje in zo'n hut willen zitten!!! Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schitterende serie heb je kunnen maken vanuit de voor mij bekende hut, wat een fijne ijsvogelstek is het he. Ik vind de hele serie gewoon prachtig, zoveel mooie momenten.....
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen